Állítólag a jégkrém baromira hizlal, a Világgazdaság Online alábbi cikke nyomán viszont felmerülhet bennünk a kérdés, hogy mégis mitől?

Európa legrégebbi és legnagyobb befolyással rendelkező fogyasztóvédelmi magazinja, a német Stiftung Warentest felmérése a dobozos vanília jégkrémeket hasonlította össze.


A legmeglepőbb eredményt a jégkrémek levegőtartalmának mérésekor tapasztalták: a legtöbb jégkrém térfogatának fele levegő. A Stiftung Warentest fogyasztóvédelmi lap júniusi számában
tette közzé felmérését a dobozos vanília jégkrémekről. 22 terméket vizsgáltak, köztük több Magyarországon is forgalmazott nemzetközi márkát.

A felmérés során értékelték az ízesítéshez használt anyagokat, a tejszíntartalmat, a csomagolást, a termékismertetőt, vizsgálták a mikrobiológiai jellemzőket és a termék levegőtartalmát. Az érzékszervi vizsgálat során a termék kinézetét, ízét és állagát tesztelték. Az érzékszervi vizsgálat 40 százalékot képvisel az összesítésben, az ízesítő minősége 25 százalékot, a mikrobiológiai jellemzők 20 százalékot, a termékleírást 10 százalékot, a csomagolás pedig 5 százalékot.

A legjobb 2,2-es pontszámot is a Häagen-Dazs vanília jégkrémje kapta, „Jó” minősítéssel. A második legjobb termék 3,5-es pontszámával még éppen belefért a „Kielégítő” kategóriába. Az őket követők pontszámuk alapján viszont már csak a „Megfelelő” kategóriában kaptak helyet. A szöveges értékelés szerint a Häagen-Dazs Vanília tartalmas, finom, a legmagasabb tejszíntartamú, és növényi zsíradékot egyáltalán nem használnak gyártása során. Az ízt vaníliakivonat adja, nem tartalmaz aromát vagy színezéket, ezzel együtt a legdrágább jégkrém volt a vizsgáltak közül.

A legmeglepőbb eredményt a fagylaltok levegőtartalmának mérése hozta. A jégkrémek gyártása során levegővel habosítják a terméket, a teszt az azonos mennyiségű fagylalthoz hozzáadott levegő mennyiségét mérte. A Häagen-Dazs Vanília esetében ez az érték csupán 22 százalék volt, míg az összes többi jégkrémnél 100 százalék körüli − jellemzően feletti − értéket mértek. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy még a jó minőségű termékekhez is a felhasznált alapanyagokkal megegyező űrtartalmú levegő kerül. (Az alacsony levegőtartalom magyarázza, hogy a Häagen-Dazs fagylaltok lassabban olvadnak, s tálalás előtt éppen ezért várni kell 10-20 percet, hogy adagolhatóvá puhuljanak).

Ha alaposan megvizsgáljuk a termékek címkéjét, laikusként is láthatjuk, hogy az űrtartalom és töltőtömeg aránya széles skálán mozog. A jégkrémek esetében általában majd kétszeres mennyiséget kell megvennünk ugyanannyi töltőtömegért, a literes doboz jellemzően csupán 500 gr súlyú (a Häagen-Dazs fagylaltok kivételével, ahol egy fél literes doboz töltőtömege 410-430 gr fajtától függően).

Stiftung Warentest

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Furl
  • Reddit
  • Spurl
  • StumbleUpon
  • Technorati